题目
题型:不详难度:来源:
Sometimes you remember things that really did not happen. One morning last week, for example, I got up and found that I had left the front door unlocked all night, yet I clearly remember locking it carefully the night before.
Memory “trick” work the other way as well. Once in a while you remember not doing something, and then find out that you did. One day last month, for example, I was sitting in a barber(理发师)shop waiting for my turn to get a haircut, and suddenly I realized that I had got a haircut two days before at the barber shop across the street from my office.
We always seem to find something funny and amusing(有趣的)in incidents caused by people’s forgetfulness or absent-mindedness. Stories about absent-minded professors have been told for years, and we never got tired of hearing new ones. Unfortunately, however, absent-mindedness is not always funny. There are times when “trick” of our memory can cause us great trouble.
小题1:If you want to have a good memory, .
A.you should force yourself to remember things |
B.you should make a conscious effort of practice and exercise |
C.you should never stop learning |
D.you should try hard to remember tings |
A.One night the writer forgot to lock the front door. |
B.One night the writer forgot having locked the front door. |
C.The writer remembered to lock the door. |
D.the writer remembered unlocking the front door. |
A.forgetting things is serious and dangerous |
B.always forgetting things is understandable |
C.forgetting things at times is natural |
D.the way to protect yourself from memory “tricks” |
A.How to Get a Good Memory |
B.“Tricks” Of Memory |
C.Forgetfulness and Absent-mindedness is Dangerous |
D.Get Rid of Absent-mindedness |
答案
小题1:B
小题2:A
小题3:C
小题4:B
解析
试题分析:本文主要讲述了在很多情况之下,我们的记忆力都会出错。
小题1:B 细节题。根据文章第一段第二句If you have the wish and really made a conscious(自觉的)effort, then you can quite easily improve your ability to remember things.说明B项正确。
小题2:A 细节题。根据第二段最后3行I got up and found that I had left the front door unlocked all night, yet I clearly remember locking it carefully the night before.说明实际上我的确是忘记了关门,故A正确。
小题3:C 细节题。根据文章倒数3,4行Stories about absent-minded professors have been told for years, and we never got tired of hearing new ones.说明这样的事情很正常,也是经常会发生的。故C正确。
小题4:B 主旨大意题。本文主要讲述的就是记忆在很多情况下出错的话题,故B正确。
点评:本文讲述了我们的记忆出错的多个例子,本文细节题居多,答题时在文章找到对应的地方,用笔进行标记,这有利于后期有时间检查时可以立刻找到答案的位置。仔细理解作者所讲的意思,再结合选项,通过排除法和自己对全文的把握,选出正确答案。
核心考点
试题【Memory, they say, is a matter of practice and exercise. If you have the wish and】;主要考察你对题材分类等知识点的理解。[详细]
举一反三
Over the Spring Festival holiday there was a big effort to get people to curb their habit of ordering too much food in restaurants because a lot of that food ended up being wasted. Holiday eaters were urged to “clean their plates” and were asked to take leftover food home in “doggy bags.”
The impetus behind the campaign was the startling government statistic that over 200 billion yuan is spent every year on food that ends up in the garbage bin. And in the midst of all this waste, statistics show that 128 million people are living below the poverty line and going hungry.
The “clean your plate” campaign is part of a worldwide effort to stop precious food from being wasted. The United Nations estimates that $1trillion (yes, that’s a very big number) worth of food is wasted each year. Most of that is lost during food production and transportation, but a significant percentage is attributed to waste by consumers. The United Nations Environment Program (UNEP) has launched a campaign called “Think. Eat. Save.” to make people aware of the problem.
Chinese actress Fan Bingbing is an ambassador for UNEP and she encouraged people to upload pictures of their “clean plates” to show their support for the program. Thousands of people responded and demonstrated that they had a clear conscience to go along with their full stomachs.
Xi Jinping, the incoming Chinese president, is also urging people to be less wasteful and he told Party members to cut back on extravagant holiday banquets and to be more careful when spending the people’s money.
For some, though, Xi Jinping’s and Fan Bingbing’s admonitions don’t go far enough. Yuan Longping, an agricultural scientist, caused a stir by saying that wasting food should be treated as a crime. (Jail time for leftover chicken feet!?)
If not a crime, wasting food is certainly a sin and it goes against what Xi Jinping calls, “the Chinese tradition of being diligent and thrifty.” Having a “clean plate” is just a traditional and responsible thing to do.
小题1:Which statement is NOT TRUE according to the passage?
A.Over 200 billion yuan is wasted every year on food around China. |
B.It’s quite common for Chinese people to order more food than they need in restaurants. |
C.It’s universally acknowledged that wasting food is a crime. |
D.Fan did something to promote people’s awareness of saving food. |
A.Food is important. | B.Have you cleaned your plate? |
C.Jail time for leftover chicken feet!? | D.Wasting food is crime. |
Behind the materialistic aspect of shopping for gifts lies the idea of caring, being attentive to the desires of special people in our lives. However, to use a well-worn play on words: it is our presence, not our presents, that truly counts. Many of us, unfortunately, can be so inattentive, even in the presence of our loved ones, that we might as well not be there at all.
Attention is one of the greatest gifts we can give each other. Companies around the globe spend billions every year on advertising to catch our attention for just a short moment at a time. Whole industries – media, entertainment, education – rely on the precious gift of our attention for their continued existence. A baby lacking attention for a long time is likely to he psychologically unhealthy.
In earlier times, both diet and attention could be left unregulated without major cause for concern. There were natural checks and balances: limited availability of food meant few got fat, for example. Similarly, in bygone times we might have spent a few hours communicating with the village storyteller, today, watching an entire TV series, while speaking to nobody, is common. In traditional societies, with smaller population, everyone would get a fair deal of attention. On many issues we might go to see Grandma or Grandpa; now we have Google and Wikipedia.
“She just wants attention.” people tend to think little of those doing things simply for attention. But the truth is that human beings need attention, and giving attention to each other is, to a large extent, what human civilization is based upon. This perhaps explains the runaway success(一举成功)of social networking sites such as Twitter and Facebook. While we use such sites for “micro blogging”, “idea voicing” and “status updates” – the reality is that we are often doing no more or less than fulfilling our basic human drive for attention exchange.
I friend you, you friend me, I retweet you, you retweet me. The charming case with which we can now get and give attention is why many people appear overly attached to their smartphones. It is also a vicious(恶性)circle. As ever more people are busy exchanging attention online, there is increasingly less attention to be paid in the real world, which forces more people to seek their attention exchange online, or else risk attention-starvation.
The very nature of attention exchange is being rapidly transformed, and there is a danger that some of us will develop unhealthy practices. Just as eating red meat every day is a bad idea, so it is with too much attention exchange. The biological consequences of our technological advancement in food production are highly visible; heart disease, diabetes and obesity. The consequences of our transformed attention exchanges will be psychological and social, and so may take longer to identify, but they will be equally damaging.
Face-to-face attention is becoming rarer, and therefore more valuable. In a sense it is priceless. And it is a gift that can be given all-year-round.
小题1:In the first two paragraphs the author .
A.offers advice to attention givers | B.analyses the present problems |
C.states the necessity of presents | D.puts forward his point of view |
A.obtain information | B.give attention to others |
C.voice their opinions | D.notice and get noticed |
A.limited availability of food | B.natural checks and balances |
C.a much smaller population | D.the guidance from old people |
A.More people will risk attention-starvation in future. |
B.The nature of attention exchange is rarely changed. |
C.Technological advancement contributes to all diseases. |
D.Transformed attention exchanges do harm to society. |
A.advocate more focus on real life attention |
B.analyze the necessity of attention giving |
C.give practical tips on attention exchange |
D.recommend some social networking sites |
By contrast, the majority of their male counterparts(地位相当者) visit only one country and tend to travel in groups, says a survey by the Gap Year company, which provides information and services for students considering taking a year out.
More women than men say that their prime reason for taking time off is to see the world and experience different cultures.Men are more likely to rank “having fun” higher on their list of priorities.Women are more likely to value the challenge of a foreign trip, and many cited reasons such as learning a language and meeting new people.
The more adventurous gap years taken by women seem to work to their benefit; more than three quarters of those surveyed have reported increased confidence, self-reliance(自立) and independence, whereas only half of the men had that experience.
The research also shows that women are more likely to do voluntary work while travelling, with more than one in ten helping with teaching or development projects.One of the reasons given for this is a wish to see the country in an authentic light.
A greater proportion of women than men face objections or criticism from their families over their gapyear plans.Among the men surveyed, lack of money is the main barrier to travel.
Carolyn Martin, a doctor from London,is a typically confident female traveller.Starting in Cape Town, she travelled around southern Africa and Australia with a string of unusual and sometimes dangerous jobs.
“I had one job chasing elephants off the runway in Africa by banging a stick against a pan,” she recalled.“It was OK but one day I did get chased by one.”
She said that she had travelled alone because “you meet more people”.
小题1:By referring to “gap year” the writer means ________.
A.a gap you come across after leaving high school |
B.a time when you are caught in a dilemma between work and study |
C.a period after you find a job upon your graduation from college |
D.a year off between high school and college for certain purposes |
A.selections | B.attractions | C.preferences | D.projects |
A.Men students will travel less during the gap year because of their part-time jobs. |
B.Women students will travel more but face more objections. |
C.The article suggests that women travelling alone will have dangerous experiences. |
D.Men students prefer to travel inside their own country to going abroad. |
A.Girls Get the Best out of Gap Years |
B.Boys Lack Courage in Gap Years |
C.For Fun or for Adventure? |
D.Young Women Are More Adventurous |
__42____, most of the world’s great religions order us to be open-hearted and ___43__what we have with those less lucky than ourselves. But has the world changed? Maybe what was morally right in the old days, ___44___ one knew exactly who in the village had suffered misfortune and needed help, is no longer the best idea. Quite a few people will not give to beggars. Let us look at their ___45__.
First, some believe that many city beggars dress up ___46___ to look pitiable and actually make a good ___47___ from begging. Giving to beggars only encourages this sort of evil(恶行). __48___, there is the worry that the money you give will be spent on beer, wine or drugs. Thirdly, there is the opinion__49____there is no real excuse for begging. One might be poor, but that is no reason for losing one’s sense of ___50___ and self-dependence.
Related to this is the opinion that the problem should be handled by the government __51____ordinary people. Some people think beggars should go to the local government department and __52____ help.
It is hard to come to any final conclusion: there are various __53___and we must __54___ them differently. A few coins can save a life in some situations, and even if the money is wasted, that does not take away the moral goodness of the__55____.
小题1: |
|
小题2: |
|
小题3: |
|
小题4: |
|
小题5: |
|
小题6: |
|
小题7: |
|
小题8: |
|
小题9: |
|
小题10: |
|
小题11: |
|
小题12: |
|
小题13: |
|
小题14: |
|
小题15: |
|
小题16: |
|
小题17: |
|
小题18: |
|
小题19: |
|
小题20: |
|
Notice it isn"t generally people pulling back-to-back shifts in the ICU or commuting by bus to three minimum-wage jobs who tell you how busy they are.What those people are is not busy but tired.Exhausted!Dead on their feet.It"s almost always people whose busyness is purely self-imposed:work and obligations they"ve taken on voluntarily,classes and activities they"ve "encouraged" their kids to participate in.They"re busy because of their own ambition or drive or anxiety,because they"re addicted to busyness and dread that they might have to face in its absence.
Almost everyone I know is busy. They feel anxious and guilty when they aren"t either working or doing something to promote their work.It"s something they have chosen.Busyness serves as a kind of existential reassurance(令人安心的保证),a measure against emptiness,obviously your life cannot possibly be silly or tiny or meaningless if you are so busy,completely booked,in demand every hour of the day.
Idleness is not just a vacation.It is as necessary to the brain as vitamin D is to the body,and deprived of it we suffer a mental affliction as ugly as rickets.The space and quiet that idleness provides is a necessary condition for standing back from life and seeing it whole,for making unexpected connections and waiting for the wild summer lightning strikes of inspiration."Idle dreaming is often the essence of what we do,"wrote Thomas Pynchon.Archimedes" "Eureka"in the bath, Newton"s apple :history is full of stories of inspirations that come in idle moments.
小题1:When many Americans say"Crazy busy", they mean______.
A.they are really tired of their present situation |
B.they are really proud of their present life |
C.they are complaining about their current work |
D.their life are full of all kinds of problems |
A.history is full of interesting stories |
B.Archimedes and Newton were very busy, so they made great discoveries |
C.people may get inspiration when they are idle |
D.inspirations come from hard work |
A.ambition | B.anxiety | C.busyness | D.dread |
A.generally people pulling back-to-back shifts in the ICU tell you they are busy |
B."Dead on their feet" means "being tired out" |
C.all the kids are self-imposed due to the drive and motivation |
D.The author seems to agree that idleness is better than busyness |
最新试题
- 1如图是超市中用来识别货物和价格的条形码,它就是黑白相间的条纹,当扫描仪照射它时,黑条纹将光 (选填“反射”或“吸
- 2椭圆上一点到其左准线的距离为,那么点到该椭圆右焦点的距离是( )A.15B.12 C.10D.8
- 3我省多地都有野生的紫苏,由紫苏叶中提取的挥发油具有驱风、止咳和健胃的作用。这种挥发油中含有一种紫苏醛的物质,其结构简式为
- 4“早穿皮袄午穿纱,围着火炉吃西瓜。”这句谚语反映了我国新疆的某些地区夏季昼夜气温变化显著。沿海地区不像内陆地区昼夜气温变
- 5若方程2x-5=1和1-=0的解相同,则a=( )。
- 6目前,针对某学校的调查显示:中学生相信星座与命运有关的占70%,从哲学上看,相信命运与星座有关的思想是A.肯定了思维与存
- 7列宁说“我们决不受莫名其妙地轻视商业的‘感情社会主义’……的情绪的支配”,“掌握商业,指导商业,把商业控制在一定的范围内
- 8在我国南海某海域探明可燃冰储量约有194亿立方米.数字19 400 000 000用科学记数法表示正确的是( )
- 9—I’m going to the stadium ,but I’m afraid I’m not in the rig
- 10有人说网络生活很丰富,也有人说网络交往很诱人,但充满了很多温柔的陷阱。对此,正确的认识应当[ ]①网络交往超越了
热门考点
- 1列举对科举制的创立与完善做出贡献的五位皇帝。______________________________________
- 2人体接触到致癌因子一定会得癌症吗?
- 3我国古代道家有“天地与我共生,万物与我为一"的天人合一思想(《庄子·齐物论》)。回答问题。小题1:“天地与我共生,万物与
- 4The visit of the police was _________ the lost child .A.conn
- 5He visited the old man ________ this Friday afternoon.
- 6下列句子依次填入下面一段文字横线处,衔接最恰当的一组是( )“尊重和理解多元文化”,________,______
- 7要了解我国八年级学生的视力情况,你认为合适的调查方式是______.
- 82013 年,19个援疆省市初步计划安排援助新疆地方项目1100余个,援助资金将突破 100亿元,其中用于民生建设项目的
- 9严冬的早晨,可发现玻璃窗的玻璃上有一层“冰花”,这时由于A.室内的水蒸气向玻璃窗放热凝华而成,冰花在玻璃的外侧B.室外的
- 10下列字形和加粗字注音全部正确的一项是[ ]A.俨(yǎn)然 B.温馨(xīn) C.案牍(dú) D.髯(r